Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΟ


 
θα μας βρειτε και στο pinterest
 
 
« Η ζωή… είναι μικρές στιγμές … κάθε μέρα είναι γιορτή όπου εκεί δεν χωράνε μιζέριες, γκρίνιες και κακίες! ας την απολαύσουμε!» 

  Είναι το μότο της Ελισάβετ, ή αλλιώς για τους bloggers χειρότεχνο. Η οποία μεγάλωσε  σε ένα περιβάλλον όπου μητέρα, γιαγιάδες και θειες πάντα μα πάντα κάτι έφτιαχναν! Και όταν λέμε κάτι, αυτό μπορεί να ήταν από μια πίτα, μέχρι μια χειροποίητη κούκλα ή μια ζακέτα ή μια τρελή ιστορία.  Όταν αυτός ο τρόπος έκφρασης είναι η ζωή σου, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι άλλοι ζουν διαφορετικά.  Το θεωρείς φυσιολογικό και προχωράς.  Και κάπως έτσι, ενώ υπήρχε μέσα της το  μικρόβιο της δημιουργίας … δεν του είχε δώσει την ανάλογη σημασία, ώσπου  εκεί … κάπου μετά το πτυχίο και έχοντας βαρεθεί καφέδες και βόλτες έψαχνε  αυτό το κάτι που θα της άλλαζε τον τρόπο σκέψης και την καθημερινότητα της, και ήταν αυτό που τόσα χρόνια είχε βιώσει!!! τη χειροτεχνία… απλά τώρα είχε έρθει η ώρα, να εκφραστεί μέσα από αυτήν, και να βγάλει όλες τις μνήμες που είχε ζήσει.

  Μεγάλο κομμάτι όπως καταλαβαίνετε μέσα της. Από γενιά σε γενιά πήγαινε η βελόνα, η φαντασία και η τρέλα.  Να είστε σίγουροι πως είναι ένα από τα πλάσματα , όπου οι περισσότεροι θα ονομάζαμε ρομαντικά και περνάνε την ώρα τους ανάμεσα σε χειροτεχνίες υπό δοκιμή,  ποδηλατάδες για να έχει στον καλλιτεχνικό νου της τον αέρα της φύσης , περπατήματα με φίλους για να εγκλωβίσει όσο γίνεται, έμπνευση και χαρά.

  Φυσικό επακόλουθο ήταν να  συμμετέχει  στο εναλλακτικό πολιτιστικό εργαστήρι Κέρκυρας όπου και διαμένει, διδάσκοντας  μαζί με μια φίλη της, το μάθημα cheap art όπου προσπαθούν με φτηνά υλικά και ανακυκλώσιμα να φτιάξουν διάφορες χειροτεχνίες, και να δείξουν στις μαθήτριες ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης λιγότερο καταναλωτικό και περισσότερο δημιουργικό.  Σε αυτή τη προσπάθεια όλοι οι καθηγητές παρέχουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους, γιατί η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική και πολύ αναγκαία αυτό το καιρό ,με γνώμονα ότι η γνώση είναι για να μοιράζεται!    Επίσης σαν άνθρωπος θέλει να είναι πάντα αισιόδοξη , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χάνει και το στόχο της,  όμως η χειροτεχνία είναι ένας τρόπος για να το πετυχαίνει.  Όταν την ρώτησα για τις δημιουργίες της αν  είναι όλες χειροποίητες μου είπε:

« όλες μα όλες οι δημιουργίες μου είναι χειροποίητες, άλλωστε αυτή είναι και η ομορφιά του χειροποίητου, να παιδευτείς, να βάλεις το μυαλό σου να φανταστεί, να βρει λύση και όλο αυτό να πάρει μορφή! αλλιώς τι νόημα έχει; Και το ποιο ωραίο ξέρεις ποιο είναι; Να μαζεύεσαι με φίλες και να φτιάχνετε όλες μαζί κάτι, τότε τα συναισθήματα είναι απίστευτα και ο χρόνος κυλά πολύ όμορφα.»

Μετά από αυτή την δήλωση πώς να μην αναρωτηθείς τι φτιάχνει σωστά;  Έτσι αν θέλεις να δεις δουλειά της δεν έχεις παρά να  μπεις στο xeirotexno.blogspot.gr  και να διαβάσεις τις αναρτήσεις της ή αλλιώς στη σελίδα της στο pinterest.com/xeirotexno  .  Δεν θα σου αποκαλύψει  τα σχέδια της, αν και κάτι έχει στο νου της, οπότε ας μείνουμε συντονισμένοι για να τα ανακαλύψουμε παρέα.  Ήθελα να μάθω τι απολαμβάνει περισσότερο στην δουλειά της … στην στιγμή της δημιουργίας της και μου απάντησε:

«το πόσο δημιουργικά και ευχάριστα περνά ο χρόνος μου αλλά πολύ περισσότερο τη χαρά και τα συναισθήματα που νοιώθω φτιάχνοντας ένα αντικείμενο! όλη αυτή η δημιουργικότητα φτιάχνοντας κάτι νέο δεν με αφήνει να μιζεριάζω και να αφήνω το χρόνο μου, τη ζωή και τις στιγμές να περνούν ανεκμετάλλευτες! έτσι νοιώθω ζωντανός άνθρωπος και πιο ήρεμη, γιατί είπαμε… η δημιουργία με χαλαρώνει!»

 Λοιπόν  τι λέτε; Θα πάρουμε το ποδήλατο για μια βόλτα στο χειρότεχνο;

 

 

8 σχόλια:

  1. σε ευχαριστω πολυ !!!! ειναι πολυ ωραιο!!!!!καλο μηνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι ωραια η δουλεια σου και καλο ειναι να την μαθουν και αλλοι να εισαι καλα που με εμπιστευτηκες

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη παρουσίαση,
    μπράβο και στις δυο σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σοφία μου να εισαι καλα ευχομαι να ειδες τι κανει το κοριτσι μας

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη παρουσίαση!Συγχαρητήρια και στις δυο σας και απο εμένα!Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλο μηνα σπυριδουλα μου να εισαι καλα και παντα δημιουργικη

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. καλως την μου να εισαι καλα κουκλα μου ευχομαι να σου αρεσε η δημιουργος μας

      Διαγραφή

σχεδιάζω πάνω στο χαρτί και σου μιλάει... εσύ τι θα του πεις;