Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΣΜΗΜΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


 θα μας βρείτε και στο  pinterest

Την δουλειά του την γνώρισα και την αγόρασα, στην 77η ΔΕΘ.  Ο μόνος άντρας που βρήκα μέσα στον χώρο, όπου το ίδιο, μπορούσε και το έκανε να δείχνει διαφορετικό. Το γεγονός από μόνο του, με έκανε να μάθω περισσότερα για αυτόν. Το πώς και το γιατί, να μπει στον χώρο, όπου κατά κύριο λόγο, υπάρχουν γυναίκες.  Τον ρώτησα πολλά, αλλά μην νομίζετε ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Ο Γιώργος Καραβοκύρηςείναι ένας άνθρωπος σαν βιβλίο. Μπορεί να γίνει από απλό και βαρετό, μέχρι έντονο και περιπετειώδες. Είναι ήρεμος, και φαίνετε από τον τόνο της φωνής του, σίγουρος  για όσα ξέρει με ένα περιθώριο λάθους, παθιασμένος με όσα κάνει και φαίνεται, στις εικόνες που διαλέγει για όσα ετοιμάζει.  Ένας άντρας που έχει τυλιχτεί  με δαντέλα, μιας και είναι ένα υλικό που αγαπάει,  που μυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο, αφού μερικά του κοσμήματα έχουν αποξηραμένα φυτά, και σε παραπέμπει σε μια άλλη εποχή του ρομαντισμού,  αλλά και της γλυκιάς δημιουργίας.

Σπούδασε Φιλοσοφική στο ΑΠΘ, και ίσως αυτό να του έδωσε την αίγλη του σοφού, αλλά και του μυστήριου τύπου.  Όμως η ιστορία του ξεκινά από πιο παλιά, τότε που χάζευε οποιονδήποτε δημιουργό και κρατούσε μέσα του εικόνες και τεχνικές. Αν προσέξεις τις κατασκευές του, έχει μια σαφή τάση προς οτιδήποτε είναι ρετρό  και vintage. Όχι γιατί είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, αλλά γιατί μέσα από αυτά τα στοιχεία, εκφράζεται καλύτερα το εγώ του.  Ότι υπάρχει πάνω στον πάγκο του στις εκθέσεις που συμμετέχει, είναι φτιαγμένο από τον ίδιο  με πολύ μεράκι, γιατί «Πάντα μου άρεζε οτιδήποτε χειροποίητο και εκτιμούσα πολύ την δουλειά ενός χειροτέχνη» θα τον ακούσεις να σου λέει.

 "Είναι δημιουργική η δουλειά μας. Μπορώ να κάθομαι ώρες ατελείωτες και να δημιουργώ. Και μπορεί να ακουστεί λίγο αστείο, αλλά απολαμβάνω εκείνες τις στιγμές που, ενώ ξεκινάω να φτιάξω για παράδειγμα ένα κόσμημα, στην πορεία βγαίνει κάτι τελείως διαφορετικό, από αυτό που είχα φανταστεί στην αρχή!"

 Και τώρα ήρθε η ώρα να σας χαλάσω λίγο το παραμύθι, επειδή δεν είναι μόνο η ρομαντική του πλευρά, έκδηλη σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και η πιο ροκ τρελή κατάσταση. Εκεί που θα κατασκευάζει μια καρφίτσα, με εικόνα από τον 18ο αιώνα, δίπλα στον πάγκο του, η πεταλούδα από μέταλλο, θα περιμένει τα φτερά της για να απογειωθεί πάνω σας. Τότε το οποιοδήποτε σχέδιο, γίνεται κυρίαρχο στοιχειό μέσα του, έως ότου ολοκληρωθεί για να ελευθερωθεί και ο ίδιος.  Αν δεν με πιστεύετε, μπορείτε να δείτε το κόσμημα που αγόρασε η Δήμητρα και μας έκανε όλους χαρούμενους που μεταξύ δημιουργών, υπάρχει μια σύμπνοια.

 Θα σας πω όμως ένα μυστικό… το κόσμημα μπήκε δυναμικά στην ζωή του τον τελευταίο χρόνο. όπως και ο χορός. "Ένα άλλο κεφάλαιο της ζωής μου που ξεκίνησε ταυτόχρονα θα έλεγα με το κόσμημα είναι και το φλαμένκο. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που πηγαίνω στην σχολή χορού φλαμένκο "Studio Flamenco Pellizco" και όπως και το κόσμημα, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου! "
Βασικά ήταν ένα επακόλουθο, στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες για όσους τον ήξεραν. Όχι… δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε:  «θα το δοκιμάσω, και αν πετύχει συνεχίζω.»  Σίγουρα δεν θα έπιανε. Όσο και αν δεν το πιστεύετε, ήταν από εκείνους που  «Πάντα έβρισκε χρόνο για να σχεδιάσει, να ζωγραφίσει, να κάνει πίνακες από κολάζ και γενικά να ασχοληθεί με εικαστικές δημιουργίες.»  όπως θα τον ακούσεις να σου λέει, σε μια κουβέντα μαζί σου.

Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε, ότι καλά τα λέω, αλλά που μπορείτε να κάνετε κουβέντα μαζί του ή να δείτε όσα κάνει. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Σας έχω λύση.   «Μπορούν να δουν τα έργα μου στο kosmima dia xeiros που το δημιουργήσαμε με την αγαπημένη μου φίλη Κική, ή να έρθουν στο εργαστήρι μου, μια ζεστή γωνιά που έχω φτιάξει στο σπίτι μου, και με εμπνέει ιδιαίτερα, να πιούμε ένα ζεστό καφέ ή τσάι και να μιλήσουμε για χειροποίητη τέχνη»  είναι η πρόσκλησή του για εσάς, καθώς και ένας σύνδεσμος για μια πρώτη οπτική επαφή.  Τα σχέδια του είναι πολλά, μα αυτό που κυριαρχεί είναι,  μέσα στο 2013 ,να μπορέσει να ανοίξει ένα δικό του εργαστήρι, για να μοιράζεται τις δημιουργίες του με τον κόσμο. Για να μπορεί καθημερινά, να βάζει μια πινελιά αισιοδοξίας σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, μέσα από τις δημιουργίες του, και μέσα από τον εαυτό του

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι πως την καλλιτεχνική του πλευρά την βρίσκει και στην Καλλιτεχνική- Παιδαγωγική ομάδα "Σχεδία στην Πόλη" που είναι μέλος, τα τελευταία 6 χρόνια.  « Διοργανώνουμε δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από τα παιδί και συνήθως αναλαμβάνω τα καλλιτεχνικά εργαστήρια.»   λέει ο ίδιος.  Κάτι όμως που αξίζει να σας πω, είναι πως τα καλοκαίρια του, τα περνάει στην κατασκήνωση "Ελαιώνες", όπου και απασχολείται  ως κοινοτάρχης και υπεύθυνος ομαδαρχών.
Και δεν τελειώνει εδώ το ταξίδι μαζί του… απλά το υπόλοιπο θα το κάνει ο καθένας σας μόνος του, μέσα από όσα έχει να σας δείξει ο Γιώργος.  Όμως να θυμάστε… δεν είναι μόνος του στο εργαστήρι του,  αφού κουβαλά τα σχόλια του καθενός μας. Μια μεγάλη δόση από  περασμένους αιώνες που κρύβονται μέσα του, μια γενναία κουταλιά γνώσεις και ηρεμίας, και ένα δωμάτιο δημιουργίας, με μια ζεστή κούπα καφέ να σας περιμένει.
Υπάρχει ήδη η γωνιά σας και σας προσκαλεί… μια θέση που σας ζητά στον χώρο του… εσείς; Θα μείνετε θεατές;


2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση, και ο ίδιος ο καλλιτέχνης απ' ότι φαίνεται μέσα από την περιγραφή σου! Μπράβο!

    Καλή σου βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπισκοτακι μου τι κανεις; πως περνας; ελπιζω να μπεις και να δεις τις δημιουργιες του και να μου πεις και την γνωμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχεδιάζω πάνω στο χαρτί και σου μιλάει... εσύ τι θα του πεις;